Az eső elleni védelemben a polikarbonát lemezek használata igen elterjedt megoldás, melyeket leggyakrabban műanyag, fa szerkezetű vagy acélvázra szerelnek. Az ugyancsak igen kedvelt fix (épített) tetőket rendszerint pergolavázra rögzítik és pala vagy lemezfedéssel látják el.

A fix, épített tető mellett legtöbbször azt hozzák fel, hogy jól szigetelhető (min. 10 cm szigetelés szükséges), ezért nyáron, a tűző nap ellenére is kellemes hőmérséklet van alatta, nem hevül át a terasz. Ez nyílván nyomós érv egy balatoni nyaraló esetén, ahol kizárólag a nyári iskolai szünet idején tartózkodik a család. De nyilvánvalóan hátrány egy családi ház esetén, mivel a fix fedésű terasz nem lesz használható tavasszal és ősszel, mert a Nap jótékony sugárzása nem jut át a szigetelésen. A napsugárzás hiányában pedig, az évszaknak megfelelő átlagos hőmérséklet (16-18C fok) mellett bizony hűvös lesz a családi ebédhez vagy a délutáni kávézáshoz.

Nos, a fix tetők esetén csak a hősugárzók segítenek. Ezek energiaigényesek és állandó közlekedési akadályt képeznek a teraszunkon. A polikarbonát fedésnél a tűző nap ellen textilárnyékolókat alkalmazhatunk. Ezek hatékonyan védenek a melegtől, bár beruházási költségük meglehetősen magas a tető árához képest.

További nagy hátránya még a cserép, pala és lemez fedéseknek, hogy teljesen leárnyékolják a teraszt, így nagyon kevés természetes fény jut be a belsőbb helyiségekbe, vagyis ez is a polikarbonát fedések mellett szól.

Ha az átmeneti időben is ki akarjuk használni a napsugárzást és nem akarjuk lesötétíteni a belső helységeinket, akkor a szilárd fedés helyett polikarbonát lemezeket kell használnunk a teraszfedésre.

http://www.terasz-megoldasok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.